Jakou CMS/DXP platformu zvolit při plánování webu?

29.05.2024, Václav Lang

Chcete vytvořit nový web, případně rekonstruovat ten stávající, a rozmýšlíte se, jaký administrační systém pro vás bude nejlepší? Poradíme vám.


Pravděpodobně už víte, proč vůbec chcete vytvořit nový web, jak by měl vypadat a co by měl umět. Když si správně zodpovíte některé otázky, je to už jen krůček ke zvolení správné platformy, na níž by měl váš nový web běžet.

obr_7

Statický, nebo dynamický web?


Jedna ze základních otázek tkví v tom, jestli si vystačíte se stránkou, která až na výjimky nebude měnit svůj obsah – například v případě vašeho portfolia či jen informační “nástěnky” pro vaše možné klienty – nebo to bude web, kde budou různě přibývat a měnit se informace.

Zatímco v prvním případě si vystačíte s těmi nejzákladnějšími nástroji pro tvorbu webů, v tom druhém už patrně budete chtít sáhnout po takovém softwaru, který má své CMS.

Co je CMS, jsme blíže vysvětlovali tady CMS. Na trhu existuje řada poměrně výkonných produktů za nízkou cenu, nebo dokonce zcela zdarma. Sami rádi v projektech našich klientů pracujeme se Strapi, které je v základní verzi zdarma, a přitom nabízí bohatou paletu funkcionalit a je uživatelsky přívětivé.

Blíže jsme se o něm rozepisovali zde: Strapi

Náročnost a funkcionality


Zmíněné Strapi se stejně jako další CMS postará o správu vašeho obsahu. Ať už chcete na svůj web přidávat textové příspěvky, fotky či videa, jistě si s ním vystačíte. Navíc obvykle umožňují přidávat i mnohem komplexnější doplňky, pomocí kterých už zvládnete i základy e-commerce nebo digitálního marketingu.

Hodí se tak i pro menší firmy a náročnější projekty.

Pokud ale pokukujete ještě výš, máte velkou databázi klientů a velké plány s vaším byznysem, pak je na místě zvažovat DXP systémy. Ten na rozdíl od CMS nabízí daleko širší využití.

Hodí se proto tam, kde přemýšlíte nad velkou škálou funkcionalit, širokou uživatelskou základnou a vysokým využitím. Obvykle jej volí profesionálové se zavedeným on-line byznysem. Proto je také nutné počítat s tím, že takto pokročilé služby bývají zpoplatněné.


V NITTIN nejraději pracujeme se softwarem od společnosti Kentico. Ta má za sebou léta úspěšného vývoje své stejnojmenné DXP platformy, která navíc postupně přechází v ještě pokročilejší nástroj Xperience by Kentico .

Jeho hlavní výhodou je sofistikovaná možnost personalizace obsahu. Díky ní se dá vytvořit obsah na míru de facto každému klientovi či skupině klientů na míru podle jejich preferencí. Navíc je možné vytvářet a opakovaně vkládat jednotlivé znovupoužitelné dílčí prvky webu. Kentico nabízí pod jednou střechou nástroje pro správu obsahu, e-mailing, digitální marketing či analytiku.

Proto si jej oblíbili největší hráči na trhu.

Pro jaký systém se rozhodnout?


Jak vyplývá z výše uvedeného, jedním z dalších podstatných faktorů pro vaše rozhodování může být cena. Na trhu existuje řada nástrojů, které dokáží uspokojit základní poptávku a alespoň v základní verzi zdarma. Tady bychom znovu doporučili zmíněné Strapi.

Pokud ale sháníte nástroj splňující ty nejnáročnější požadavky, pak vás bude něco stát. Výhodou jsou však špičkové služby a zákaznický servis. Jako například v případě Kentico.

Oba dva systémy umíme v NITTIN implementovat do vašeho projektu. Sami se můžete přesvědčit v našich případových studiích, kde jsme je již nasadili a s jakými výzvami jsme se u toho museli popasovat.

Rozhodně však nejsme limitovaní jen na zmíněné platformy, rádi pro vás připravíme i řešení zcela na míru podle vašich konkrétních požadavků.

Kontaktujte nás


Pokud byste i vy chtěli využít našich služeb, neváhejte se nám ozvat. Rádi vás pozveme na kávu a nezávazně probereme možnosti, jak váš projekt posunout k ještě lepším výsledkům.

Hledáte partnera pro svůj projekt nebo máte nějakou otázku?

Napište nám, rádi se s vámi potkáme nebo vám zavoláme.

Kontaktní údaje

+420 777 725 675
obchod@nittin.cz
NITTIN s.r.o.
Branická 26/43
147 00 Praha 4
IČO: 06947743
DIČ: CZ06947743

Nastavení cookies

Tato stránka používá cookies.