Co je CMS a jak vybrat to nejsprávnější?

10.06.2024, Václav Lang

CMS neboli Content Management System je, zjednodušeně řečeno, jakýsi velín pro správu obsahu vašeho webu. Administrační prostředí, pomocí kterého publikujete na svých stránkách příspěvky, ovládáte SEO a vůbec rozhodujete o tom, jak bude stránka vypadat a fungovat v prostředí internetu.


V češtině se CMS překládá také jako Systém pro správu obsahu. Je to zároveň i nejpřesnější definice tohoto nezbytného prvku každého webu, který má zobrazovat dynamický obsah. Tedy takového, který bude živý, proměnlivý, kam budou přibývat příspěvky, kam budete vkládat například články, obrázky či videa.

obr_8

Co je CMS a k čemu je dobré?


Právě CMS je jakousi vstupní branou vašeho obsahu na samotné stránky, které se zobrazí návštěvníkům. Usnadňuje manipulaci s obsahem a umožňuje jeho rychlou a flexibilní správu.


Bude se tak hodit například firmám, které často aktualizují obsah na svých stránkách, třeba formou blogu. Může se hodit bloggerům, umělcům při správě dynamických portfolií, různým elektronickým „nástěnkám“ s aktualizovaným obsahem či třeba komunitním stránkám. Takřka nezbytností je u zpravodajských webů.

Jak CMS funguje?


Systém pro správu obsahu využívá uživatelsky přívětivého rozhraní, které umožňuje manipulaci s obsahem.


Uživatelé mohou přidávat texty, obrázky, videa a další prvky pomocí jednoduchých nástrojů a formulářů. CMS ukládá tyto informace a automaticky generuje webové stránky podle zadaných parametrů.

Výhody CMS:

  • Flexibilita: Uživatelé bez hlubších technických znalostí mohou snadno upravovat obsah.
  • Efektivita: Rychlá a jednoduchá aktualizace obsahu.
  • Oddělení obsahu a designu: Změny v obsahu neovlivňují celkový design webových stránek.

Druhy CMS


Podle funkčnosti a zaměření rozlišujeme několik druhů CMS.


Jsou to například tyto:


  • Web Content Management (WCM) – správa obsahu pro webové stránky. Ideální pro blogy, firemní weby či média.
  • Document Management System (DMS) – správa dokumentů a souborů. Často je využívají organizace, které potřebují efektivně spravovat elektronické dokumenty.
  • Digital Asset Management (DAM) – správa digitálních médií, jako jsou fotografie, videa nebo zvukové soubory. Užitečný pro mediální a kreativní účely.

Celosvětově velké oblibě se v poslední době těší open-sourceový Strapi, který je vysoce customizovatelný a poradí si s většinou vašich požadavků. Za profesionální nástroj pro správu zejména firemního obsahu je považované české Kentico. V jeho případě mluvíme díky ještě rozšířenější úrovni funkčnosti o tzv. DXP (Digital experience platform). Jedná se o jakýsi vyšší vývojový stupeň tradičních CMS, používající vedle běžných CMS nástrojů paletu specializovaných doplňků, určených zejména správu firemních webů.


Právě na tyto dva systémy pro správu obsahu se v NITTINu specializujeme. Podle vašich požadavků jsme schopni vytvořit vám stránku či aplikaci na míru dle vašeho zadání.

V čem jsou Strapi a Kentico výjimečné?



 Strapi

Jedná se o open-sourceový nástroj, takže u něj s výjimkou nákladů na hosting neplatíte žádné vstupní ani opakované poplatky za používání.


Strapi je živě se rozvíjející platforma bohatá na nástroje pro tvorbu obsahu. Jednou z jejích hlavních předností je vysoká flexibilita. Najde využití u nejrůznějších účelů od jednoduché webové prezentace po komplikovanější aplikace.

Kentico

Profesionální platforma pro správu obsahu. Nabízí to, co tradiční CMS, ale je ještě daleko komplexnější. Kentico je tzv. Digital experience platform (DXP), tedy platforma, která obsahuje ještě širší škálu digitálních nástrojů. Například pro personalizaci.


DXP od brněnské firmy. Kentico je tudíž vhodné zejména pro profesionály s vysokými nároky. Platformu od Kentico používají desítky tisíc webů po celém světě a my si dovolíme tvrdit, že v NITTIN jsme na něj skutečnými experty.  Za za skupinu webů pro předního amerického dodavatele paliv Dead River Company jsme dokonce získali ocenění Site of the Year.


Xperience by Kentico

Vedle zatím poslední a nejrozšířenější verze Kentico 13 jsme si už nyní osvojili také práci se zcela novým produktem od Kentica. Tím je Xperience by Kentico, ještě nabušenější DXP platforma. Ta doplněná ještě o řadu pokročilejších novinek, které pomohou v budování vašeho byznysu.


Na DXP platformě Xperience by Kentico jsme například pro samotné Kentico vyvinuli prezentační demoverzi jejich softwaru.


Obraťte se na NITTIN


Budeme rádi, když se na nás obrátíte s vašimi nápady na vznik webových stránek či aplikací. Rádi se s vámi potkáme třeba u kávy a probereme váš nápad či už rozběhnutý projekt, který byste pomocí technologií rádi posunuli k lepším výsledkům.

O tom, jak jsme si poradili s nejrůznějšími zadáními – od Jihočeské univerzity až po světovou jedničku ve výrobě výtahů Otis – si můžete přečíst v našich případových studiích.

Neváhejte se s námi spojit, věříme, že společně najdeme to správné řešení pro váš projekt. 

Hledáte partnera pro svůj projekt nebo máte nějakou otázku?

Napište nám, rádi se s vámi potkáme nebo vám zavoláme.

Kontaktní údaje

+420 777 725 675
obchod@nittin.cz
NITTIN s.r.o.
Branická 26/43
147 00 Praha 4
IČO: 06947743
DIČ: CZ06947743

Nastavení cookies

Tato stránka používá cookies.